ULLATTI IF

1939-2014

ULLATTIVILJAN

Ullattiviljan var tidigare en del av projektet Landsbygd i centrum som idag bedrivs av olika bygder i Gällivare kommun där man arbetar med landsbygdsfrågor i Gällivare för att göra det bättre för boende, föreningar, företag och besökande. Dom byar som är med i detta projekt är Ullatti, Hakkas, Dokkas, Nattavaara, Tjautjas och Soutujärvi.


Tanken med LIC idag är att jobba tillsammans med kommunen i landsbygdsfrågor för att kunna skapa en så bra landsbygd som vi som bor här kan vara stolta över.Ullattiviljan består av personerna på bilden ovan (från vänster till höger):

Arne Johansson

John Ömalm

Anne-Maj Mickelsson

Anette Åström

Lasse Larsson

Alexander Mickelsson

NYHETER OM LANDSBYGDSPROJEKTET:


SKOLBYGGNADEN BLIR KVAR


Under några års tid så har nya skolan varit ett projekt för oss i viljan, kommunen har velat flytta byggnaden in till samhället men det har nu ändrats. Man kommer istället att forsätta hyra ut byggnaden till UIF, Tvättstugeföreningen och inom kort även hemtjänsten.


Kommunen kommer tillsammans med Ullattiviljan att kalla till ett stormöte där alla i bygden ska gemensamt diskutera byggnadens framtid, mer info om det kommer!LUNKAR PÅ


Just nu så är vi i väntans tider där inte mycket händer men inom kort så ska Ullattiviljan ha ett möte med LIC projektledare Emma för att diskutera lite om landsbygdsprogrammet.


Mer info kommer!

INVESTERA I BYN


Ullattiviljan är ett projekt där Ullatti IF samarbetar tillsammans med kommunen och som jobbar just nu med investeringar i bygden. Ullattiviljan har just nu pengar från kommunen som man ska investera i något som gynnar bygden. Med dessa pengar så kommer man att lägga en stor del på Ullattimacken för att man ska kunna bygga ut och renovera byggnaden nu när affären stänger.


Den andra investeringen kommer att bli en isrink (utan sarger) som vi nämnt på nyhets sidan. isrinken eller isbanan som vi kallar den kommer att vara 22x40 meter stor och kommer att placeras i den gamla rinken där tanken är att vi ska ta bort ena långsidan mot berget, sedan ska Ullattis frivilliga brandkår under deras brandövning fylla upp den med vatten så att vi har en slät och fin isyta att åka skridskor på till vintern.

BREDBANDSUTBYGGNADEN


Här till vänster så kan ni läsa om Gällivare kommuns beslut angående bredbandsutbyggnaden som kommer ske under sommaren i Ullatti. LÄS MER:

>KLICKA HÄR<GÖR INTRESSEANMÄLAN

>KLICKA HÄR<


OBS! Notera att ni bara gör en intresseanmälan just nu och binder inte upp er.


Ny projektledare för LIC


Gällivare kommun har nu fått en ny projektledare till Landsbygd i centrum, Emma på bilden kommer att jobba på utvecklingsenheten med landsbygdsfrågor som huvuduppgift.


Vi i Ullattiviljan träffade Emma den 19 Maj här i Ullatti.

Info om bredband på landsbygden


Under sommaren och hösten 2015 så har Vattenfall börjat gräva runt om i Ullatti för att gräva ned elledningarna, under tiden så har man även valt att lägga fiberkanalisation som gör det möjligt att få bredband.

Tidigare så var Jonas Olsson, Bredbandssamordnare på Gällivare kommun ute och informerade (bl,a på Ullatti Logen) om kommunens planer för bredbandsutvecklingen för landsbygden.Under hösten så har politikerna i Gällivare kommun beslutat om att man ska gå vidare med alternativet att själva bygga ut fibernätet i hela kommunen, bade i tätort och på landsbygd. Enligt samma modell som Kiruna. Dom arbetar just nu i detalj med att ta fram prismodeller, anslutningsavgifter, hur områden ska prioriteras samt samarbeten med grannkommuner osv. Dom meddelar att om kalkylerna går ihop så ska man starta utbyggnaden på bred front redan nästa år.


En nackdel med detta är att det blir oklart om man kan söka några bidrag från landsbygdsprogrammet eftersom tanken är att vi ska ha en så låg anslutningsavgift som möjligt. För att få bidrag ska anslutningsavgiften täcka 30% av det totala kostnaderna för en anslutning och det är inte säkert att den kommer upp till det.


Mer information kommer att skickas till oss kontinuerligt och vi i Ullattiviljan lovar att hålla er uppdaterade!!!


Vi i Ullattiviljan kommer att ta emot intresseanmälan i bygden inom kort men vill ni göra en intresseanmälan så kan ni redan nu gå in på länken här nedan!


* ULLATTIVILJAN TRÄFFADE KOMMUNSTYRELSEN!!!


Som ni kanske har hört så har fyra representanter från kommunen varit på besök i Ullatti för att träffa Ullattiviljan samt Göran som representerade Ullattimacken för att prata om utvecklingsarbete ute på landsbygden. 


Dom frågor som Ullattiviljan tog upp var bl,a elljusspåret/hockeyrinken (upprustning samt belysning), bättre bussförbindelser mellan byn och stan, öppna en servicepunkt, nya skolans vara eller icke vara, bättre kommunikation mellan landsbygd och kommun, bristen på boende, äldreboendet (Bergsgläntan), gymmet/gymnastikhallen, tvättstugan, macken samt affären med mera...


Vi påpekade även vikten av att vi också tillhör denna kommun precis som Gällivare/Malmbergsborna och att vi absolut inte vill förlora någon kommunal service ute på landsbygden utan istället utveckla den så att vi kan sköta det absolut viktigaste här i byn istället för att vi måste åka in till stan sex mil bort.


Vi kan tyvärr inte i detalj gå in på vad som sades under mötet mest pga att det skulle bli ett ganska så långt inlägg som säkert ingen skulle orka läsa men det vi i Ullattiviljan tog fram var sådana punkter som vi anser är viktiga för byn för att vi ska kunna leva och bo här. Detta möte handlade mest om att kommunen vill höra våra åsikter och ideér för att därifrån fortsätta arbetet ute på landsbygden, med detta sagt så är inget klart och vi har nu satt bollen i rullning igen och kommer arbeta vidare med dessa frågor.
* KOMMUNLEDNINGEN KOMMER UT TILL LANDSBYGDEN!!!


Just nu så planerar kommunledningen att komma ut till alla bygder som deltog i LIC för att träffa respektive vilja under slutet av September och under hela Oktober. Just nu är det oklart på vilket datum som kommunledningen kommer att komma till Ullatti men vi i Ullattiviljan kommer att diskutera detta för att hitta ett gemensamt datum som passar alla. Tanken med detta möte är för att diskutera våra egna planer och idéer för att ta nästa steg i utvecklingsarbetet för landsbygden. 


OBS! Nu är det klart att kommunledningen kommer att för att besöka Ullatti den 21 Oktober, där ska dom med oss i Ullattiviljan diskutera utvecklingsarbetet för byn.
* SLUTRAPPORT, LANDSBYGD I CENTRUM!!!


Nu är slutrapporten från Jennie Svensson, tidigare projektledare för landsbygd i centrum klar och finns att läsa i sin helhet längre ner på denna sida. Representant för Ullattiviljan är Alexander Mickelsson som har svarat på några av frågorna.
* LEADER POLARIS!!!


Just nu pågår arbetet för att starta upp Leader polaris som ska kunna erbjuda landsbygden ett enkelt sätt att finansiera olika typer av utvecklingsprojekt. Leader polaris kommer att omfatta kommunerna, Gällivare, Jokkmokk och Överkalix och man arbetar nu för att sätta ihop en styrelse bestående av tre representanter från varje kommun.

* I VÄNTANS TIDER


I dagsläget så har kommunen meddelat att inga beslut kommer att tas förrän till hösten 2015 och då ska en kommunanställd person komma och besöka oss i Ullatti för att diskutera vad vi själva vill göra för att fortsätta den positiva utvecklingen som vi har haft, vi har några punkter som vi vill jobba för och ni kan se en lista här nedan.

Om det är något ni tycker vi ska ta upp så är det bara att prata med någon av personerna i Ullattiviljan eller meddela oss i Ullatti IF.


- Starta en servicepunkt där man kan samla all kommunal service ute på landsbygden

- Förbättra kommunikation mellan landsbygd och kommunen 

- Bygga en gångbana genom byn så att gående och cyklister inte behöver gå på bilvägen.

- Renovera elljusspåret och hockeyrinken samt sätta upp ny och bättre belysning

- Bättre bussförbindelser mellan byn och stan
* PROJEKT LIC AVSLUTAD


Projektet är nu officiellt avslutat av kommunen men vi i landsbygdsviljorna som har varit med under det 1,5 år som projektet har pågått vill fortsätta bedriva den positiva utveckling som vi har haft. Landsbygd i centrum kommer bli bygdernas egna projekt där vi gemensamt kan fortsätta hålla kontakt mellan bygderna och ha en landsbygdsutveckling som gynnar byarna och inte tätorterna. Just nu så har kommunen meddelat att inga beslut kan tas förrän till hösten då man  får pengar från landsbygdsprogrammet. Vi i Ullatti känner att vårt arbete inte är slut på lång väg. Vi vill fortfarande ha en servicepunkt i nya skolan, belysning till elljusspår och hockeyrink/fotbollsplanen, en gångbana genom byn och sen väntar på även på hur det blir med affären då Håkan beslutat att sluta med Mäki's Livs.


Alexander Mickelsson kommer tillsammans med Kerstin Samuelsson (Nattavaaraviljan) och Monika Nilsson (Hakkasviljan) att fortsätta administrera Landsbygd i centrums facebook sida!

Här kan ni läsa FLUP rapporten som är den fördjupade lokala utvecklingsplanen som Ullattiviljan tillsammans med Jennie Svensson som var kommunens projektledare för Landsbygd i centrum arbetat fram under 2014, här tar vi upp dom synpunkter vi i Ullattiviljan ser på vår bygd och vad vi tror att det kommer behöver göras för att vi ska kunna utveckla för att bli bättre. Vi kommer under år 2015 att kalla hela byn till ett bygdemöte för att diskutera dessa frågor med er och vad ni tycker om våra svar!

SLUTRAPPORTEN, LANDSBYGD I CENTRUM!
Klicka på bilderna